Inte alla golv är skapade lika och det finns ingen enskild överlägsen typ av material. Det rätta golvet för dig kommer att bero på din budget, vilka funktioner som är prioriterade för dig, det övergripande utseendet och var du planerar att installera det. Här kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med SPC-golv så att du kan fatta ett informerat beslut om det är rätt material för ditt projekt.

Utvecklingen av trägolv

Innan vi går in på detaljerna är det användbart att titta på den korta historien om trägolv och drivkrafterna bakom innovationen av material. Äkta trägolv är äkta vara och fortfarande mycket populära. Det kan enkelt slipas ner och renoveras, vilket ger det en lång livslängd. Men det är kostsamt att köpa, installera och underhålla, och kräver en viss fuktighet för att förhindra sprickor. Kraven på trä som en naturresurs är också mycket höga.

Branschen efterfrågade en underhållsvänligare, billigare version av massiva trägolv, så konstruerade trägolv föddes. Denna lösning hjälpte till med att minska underhållet av golv men var fortfarande ganska dyr för konsumenter.

Sedan kom laminatgolv – en blandning av träpartiklar med ett bildskikt ovanpå för att efterlikna utseendet av trägolv. Medan högupplösta utskrifter och präglingstekniker fortsätter att förbättra laminatets utseende, är det största problemet dess tendens att svälla med fukt.

Porslinskakel fångade upp denna önskan om golv som ser ut som trä, så det har varit en ökande trend med träliknande kakel. Kakel är bra eftersom det är mycket hållbart och vattentåligt men det är kallt att vidröra och den stenhårda ytan kan vara tuff mot fötterna. Kakel har också en mer komplex installation som kräver murbruk och fogmassa.

Lyxigt vinylkakel (LVT) var nästa stora grej. LVT är vinyl som konstruerats till plankor för att efterlikna ett trägolv och är vattentätt, vilket löser problemet med laminatet. Det är billigare att installera med både klicksystem för flytande golv eller limalternativ men kan krympa eller buckla sig vid kyla och värme.

Detta leder oss till den senaste innovationen inom träliknande golv – SPC.

Vad är SPC-golv?

SPC-golv, vilket står för Stone Plastic Composite, är det senaste innovativa materialet inom golvbranschen. Det är en premiumtyp av LVT som är 100% vattentätt och ett mycket mer stabilt material än traditionellt LVT.

Kärnan i SPC flerskiktade golvplankor är skapad av en kombination av stenpulver och PVC-plast som producerar ett otroligt hållbart material som är motståndskraftigt mot märken och inte expanderar eller drar ihop sig med miljömässiga förändringar.

En av de största fördelarna med SPC är att det vanligtvis installeras med ett klicksystem som är betydligt snabbare att installera än traditionella plattor – vilket gör det till en favorit för husägare som vill göra det själva. Ingen lim eller spik behövs för att installera, bara att skära till rätt storlek och klicka på plats. Även om det saknar en del hållbarhet jämfört med traditionella plattor, sänker installationshastigheten arbetskostnaden så markant att det blir ett utmärkt golvval.

SPC-golv består vanligtvis av flera lager, även om det kan variera lite beroende på tillverkaren:

UV-skikt – Garanterar fläckresistens, vattentäthet och förhindrar blekning. Slitskikt – Återskapar den autentiska färgen och präglingen, skyddar mot nötning. Dekorativt skikt – Detta är det tryckta träliknande mönstret. SPC-kärna – En hållbar och styv kärna av plankan som inte expanderar eller drar ihop sig med temperatur- eller fuktighetsförändringar. Bottenlager – Kan vara en kork- eller skumstödbeläggning som ger något stötdämpning för en mer bekväm känsla under fötterna.

Fördelar och nackdelar med SPC-golv:

Fördelar:

100% vattentätt

Låga installationskostnader – billigt att göra själv eller spara betydande kostnader på arbetskraft och material för en professionell installation.

Enkel installation – klicksystemet är lätt att använda med minimala verktyg, väntetid och ansträngning.

Snyggt utseende – det finns oändliga mönster, färger och ådringar för att få exakt utseende och nyans du vill ha. Vissa är kompatibla med värmegolv.

Miljövänligt – att undvika användning av riktigt trä skyddar jordens naturresurser och det kan återvinnas. Säkert, bättre luftkvalitet – det är fritt från farliga kemikalier som vanligtvis finns i golv, såsom formaldehyd, lim, bensen och ftalater.

Viss ljudisolering – den flerskiktade sammansättningen av material ger viss naturlig ljudisolering.

Garanti – SPC kommer generellt med utmärkta tillverkningsgarantier, där längden på garantin vanligtvis ökar med slitskiktets tjocklek och plankornas kärna.

Nackdelar:

Inte super reptåligt. Medan kärnan är mycket hållbar kan slitskiktet ovanpå visa tydliga repor vid överdriven användning. Det är mycket lämpligt för vanlig användning i ett bostadshem och lätt kommersiell användning men rekommenderas inte för högtrafikerade kommersiella utrymmen.

Tunnare material har inte lika mycket stötdämpning under fötterna jämfört med äkta trä eller laminat.

Måste appliceras på ett plant golv. Ju tjockare plankan är, desto mer förlåtande är den på ojämna ytor.

Kan inte installeras utomhus. Priset kan snabbt öka när du lägger till extra funktioner som en tjockare kärna, önskat tryck, extra UV-resistens osv.

Inte blekningsresistent – om du lägger SPC på en plats med mycket naturligt ljus kan det blekna över tiden. Vi rekommenderar det inte för solrum.

Det är inte trä – i slutändan kommer dessa alternativ till trägolv aldrig att matcha värdet av riktigt massivt trägolv, så återförsäljningen för ditt hem blir lägre med SPC än med riktiga trägolv.

Var är det bästa stället att använda SPC-golv?

De bästa platserna att använda SPC-golv är vanligtvis huvudgolven i bostadshem, särskilt i områden med regelbunden fottrafik som kök, vardagsrum och badrum. Det är också idealiskt för källare på grund av dess vattentäta egenskaper, sekundära fritidshus eller uthyrningsfastigheter. Dess låga underhållskrav, motståndskraft mot slitage och kostnadseffektivitet för att uppdatera utseendet gör det till ett praktiskt val för dessa utrymmen.

Vilken tjocklek behöver jag?

När det gäller tjocklek är det en avvägning mellan stabilitet, komfort och kostnad. Tjockare plankor ger bättre stabilitet och en mer bekväm gångyta. Dessutom har de ofta längre garantier. Tjockare plankor tenderar också att vara mer förlåtande när de installeras på något ojämna ytor. Det är dock rekommenderat att lägga SPC på så platt underlag som möjligt, fritt från eventuella skräp. Tjockleksalternativen för SPC-golv varierar vanligtvis från 3 mm till 7 mm.